Zelfstandigen leveren fors in
Zelfstandigen leveren fors in
Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag 6 januari heeft gepubliceerd. Gegevens over de laatste drie maanden van vorig jaar zijn nog niet bekend.
“Het lijkt er echter op dat de huishoudens samen in 2009 minder te besteden hadden”, aldus CBS-econoom Michiel Vergeer. In de eerste twee kwartalen van dit jaar daalde het inkomen met 1,2 procent.
Zelfstandigen
De afname is vooral veroorzaakt door lagere opbrengsten uit dividend en door inkomensverlies van zelfstandigen. Dividenduitkeringen leverden 900 miljoen euro minder op; zelfstandigen moesten 700 miljoen euro inleveren.
Bedrijven keerden minder dividend uit, omdat ze door de economische crisis minder winst maakten of zelfs verlies leden. Een minderheid van de Nederlandse huishoudens ontvangt dividend, maar volgens Vergeer tikte het verlies “stevig door”.
Boeren en zzp’ers
Zelfstandigen zagen over een breed front de inkomsten teruglopen. Boeren hadden bijvoorbeeld minder inkomen door de lagere prijzen voor veel agrarische producten. Zzp’ers, zelfstandigen zonder personeel, konden bij gebrek aan opdrachten minder uren schrijven.
Vergeer sprak van een “heel slecht” kwartaal voor de zelfstandigen. Hij merkte daarbij op dat het aantal zzp’ers ook voor het eerst in lange tijd afnam, met 20.000 in het derde kwartaal. Ook daardoor liepen de inkomsten terug.
Hogere pensioenpremies
Huishoudens kregen verder te maken met hogere pensioenpremies. Daaraan werd een half miljard euro meer uitgegeven. Pensioenfondsen moesten de premies verhogen doordat ze hun vermogen sterk hadden zien slinken door de financiële crisis.
De beloning van werknemers bleef vrijwel gelijk. Veel arbeidskrachten met een tijdelijk contract of die uitzendwerk verrichten, verloren hun baan, maar andere werknemers kregen conform hun cao meer loon.
Werknemers profiteerden van het feit dat veel cao’s voor het uitbreken van de financiële crisis zijn afgesloten. De gemiddelde loonstijging bedroeg 2,3 procent. Omdat de inflatie maar 0,3 procent steeg, nam de koopkracht van veel werknemers sterk toe.
Verliezers zijn volgens Vergeer vooral de mensen die hun baan verloren, werknemers die afhankelijk zijn van bonussen en provisies en de zelfstandigen. “Het is in het derde kwartaal hard gegaan. Degenen die verloren, hebben harde klappen opgelopen. Het beeld is heel divers.”
Financieel vermogen toegenomen
Een pleister op de wonde voor alle huishoudens is wel dat hun financieel vermogen in het derde kwartaal verder is toegenomen. Dit komt door de stijgende koersen op de aandelenmarkten. Huishoudens zagen daardoor de waarde stijgen van de producten die zijn belegd in obligaties en aandelen.
In vergelijking met het tweede kwartaal steeg het financieel vermogen in het derde kwartaal met 65 miljard euro, ofwel 9 procent. In 2008 daalde het vermogen met bijna een kwart.
anp/Z24.nl
Algemene Voorwaarden Incassokantoor Den Haag
Artikel 1 Begripsbepaling
1.1 Haegsch Incasso Kantoor, hierna te noemen de opdrachtnemer.
1.2 Onder opdrachtgever wordt verstaan: iedere (rechts)persoon, die met de opdrachtnemer een schriftelijke overeenkomst heeft afgesloten, en diens vertegenwoordiger(s), gemachtigde(n), rechtsverkrijgende(n) en erfgenamen.
1.3 Onder debiteur wordt verstaan: de schuldenaar van de opdrachtgever.
1.4 Onder hoofdsom wordt verstaan: het door de opdrachtgever aan de opdrachtnemer ter incasso aangeboden bedrag, al dan niet vermeerderd met de tot op dat moment vervallen en opeisbaar gestelde rente en kosten.
1.5 Onder vordering wordt verstaan: het op enig moment volledig openstaande bedrag, inclusief alle kosten en renten.
1.6 Onder geïncasseerde bedragen wordt verstaan:
a) alle door of namens de opdrachtnemer geïncasseerde bedragen;
b) alle door de opdrachtgever of anderszins geïncasseerde bedragen;
c) alle retour ontvangen goederen en/of zaken, waarbij de waarde van deze goederen naar objectieve maatstaven wordt vastgesteld;
d) alle crediteringen door de opdrachtgever.
Artikel 2 Algemeen
2.1 Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle overeenkomsten gesloten tussen de opdrachtnemer en haar opdrachtgever, tenzij schriftelijk anders overeengekomen. De opdrachtgever doet afstand van de toepasselijkheid van zijn eigen algemene voorwaarden.
2.2 Op alle overeenkomsten van de opdrachtnemer is Nederlands recht van toepassing.
Artikel 3 Totstandkoming van een overeenkomst
3.1 Alle offertes van de opdrachtnemer zijn geheel vrijblijvend.
3.2 Offertes komen automatisch te vervallen, indien zij door de opdrachtgever niet binnen twee maanden schriftelijk zijn aanvaard, tenzij anders schriftelijk is overeengekomen.
Artikel 4 Tarieven
4.1 Alle bedragen, al dan niet gebezigd in deze voorwaarden of de overeenkomst, zijn exclusief BTW, dit is slechts anders voor zover één en ander nadrukkelijk schriftelijk is overeengekomen.
Verschuldigde omzetbelasting wordt aan de opdrachtgever doorberekend.
4.2 Provisie is verschuldigd over alle betalingen gedaan, ongeacht aan wie, nadat de opdrachtnemer de opdracht in behandeling heeft genomen. De datum van de bevestiging van de opdracht geldt als datum waarop de opdracht in behandeling is genomen.
4.3 Indien de opdrachtgever, nadat de vordering door de opdrachtnemer in behandeling is genomen, op welke wijze dan ook de betaling zelf regelt, de behandeling frustreert, of de overgedragen vordering om wat voor reden dan ook terugvraagt/intrekt, is provisie verschuldigd over het volle bedrag van de vordering, naast de overige verschuldigde verschotten, proces- en executiekosten.
Artikel 5 Bewijs- en gegevensverstrekking
5.1 De opdrachtgever verplicht zich tegelijk met de overdracht van de vordering, dan wel op eerste verzoek aan de opdrachtnemer, alle noodzakelijke en wenselijke gegevens en bewijsstukken ter hand te stellen, zoals in het bijzonder een kopie van de overeenkomst, een recente en correcte specificatie van de vordering of een ander bewijs van schulderkenning,rekeningen en eventuele gewisselde correspondentie en de NAW-gegevens van debiteur.
5.2 De opdrachtgever zal de opdrachtnemer onverwijld op de hoogte brengen omtrent alle betalingen, correspondentie of andere contacten tussen haar en de debiteur.
5.3 De opdrachtgever staat in voor de juistheid, volledigheid en betrouwbaarheid van alle ter uitvoering van een overeenkomst aan de opdrachtnemer ter beschikking gestelde gegevens en bescheiden, ook indien deze afkomstig zijn van door de opdrachtgever ingeschakelde derden.
5.4 Indien de opdrachtgever de hierboven genoemde voorwaarden niet in acht neemt, is opdrachtnemer gerechtigd de opdracht te weigeren dan wel terug te geven én haar werkzaamheden op te schorten dan wel alle tengevolge van deze nalatigheid door de opdrachtnemer gemaakte extra kosten volgens de gebruikelijke tarieven aan de opdrachtgever in rekening te brengen. De opdrachtnemer is verder niet aansprakelijk voor schade, van welke aard dan ook, ontstaan doordat de opdrachtnemer is uitgegaan van de door de opdrachtgever verstrekte onjuiste en/of onvolledige gegevens.
Artikel 6 Uitvoering van de overeenkomst
6.1 De opdrachtgever dient, na het verstrekken van de opdracht, contacten met de debiteur zoveel mogelijk te beperken en deze in alle gevallen direct naar de opdrachtnemer te verwijzen. Er zal door de opdrachtgever hoe dan ook niet eerder dan na ruggespraak met de opdrachtnemer afspraken met de debiteur worden gemaakt aangaande de ter incasso aangeboden vordering.
6.2 De opdrachtnemer verhoogt, voor zover (wettelijk) toegestaan, de door de opdrachtgever aangeleverde hoofdsom met de buitengerechtelijke incassokosten en de verschuldigde renten.
6.3 De opdrachtnemer is gerechtigd bij haar dienstverlening gebruik te maken van de diensten van derden (waaronder gerechtsdeurwaarders, informatiebureaus, juristen etc.). De opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor fouten of tekortkomingen van deze derden.
6.4 De buitengerechtelijke advocaatkosten en de kosten van een gerechtelijke procedure (deurwaarderskosten, griffierechten en salaris gemachtigde) worden, voor zover wettelijk toegestaan, verhaald op de debiteur. De renten worden conform vonnis doorberekend tot het moment van volledige voldoening.
6.5 Indien de gemaakte kosten niet op debiteur verhaald kunnen worden, worden deze kosten in rekening gebracht bij de opdrachtgever.
Artikel 7 Betalingsverplichtingen
7.1 De opdrachtgever zal binnen 14 dagen na het versturen van enige factuur aan haar betalingsverplichting aan de opdrachtnemer voldoen.
7.2 Bij overschrijding van de betalingstermijn van 14 dagen is de opdrachtgever zonder nadere ingebrekestelling in verzuim en is over het openstaande bedrag vanaf de vervaldag maandelijks een contractuele rente van 1% (of een gedeelte daarvan) verschuldigd.
7.3 De opdrachtgever is na de vervaldag tevens gehouden de (buiten)gerechtelijke invorderingskosten te betalen.
De buitengerechtelijke kosten worden gefixeerd op 15 % van het openstaande factuurbedrag, met een minimum van € 75,- (exclusief BTW).
7.4 De opdrachtnemer is gerechtigd openstaande facturen te verrekenen met gelden die zij, uit welke hoofde dan ook, voor de betreffende opdrachtgever onder zich heeft.
Artikel 8 Derdengelden
8.1 Gelden die de opdrachtnemer ten behoeve van de opdrachtgever ontvangt worden in depot gehouden totdat algehele betaling van de vordering heeft plaatsgevonden of totdat de ontvangen gelden tussentijds worden afgedragen, onder verrekening van het honorarium en de door opdrachtnemer gemaakte of nog te maken kosten.
8.2 Over deze gelden wordt geen rente vergoed.
8.3 Op verzoek van de opdrachtgever legt de opdrachtnemer hierover verantwoording af.
8.4 Iedere betaling, hetzij aan de opdrachtgever, hetzij aan de opdrachtnemer wordt in de eerste plaats aangewend ter voldoening van de aan de opdrachtnemer toekomende provisie en gemaakte kosten. De niet verhaalde kosten van het betalingsverkeer, verschotten, de door derden gemaakte kosten van gerechtelijke procedures, inclusief dat deel van de toegewezen gerechtelijke kosten dat als gemachtigde-salaris wordt toegewezen,wordt eveneens in mindering gebracht op de geïnde gelden.
Artikel 9 Opzegging van een overeenkomst
9.1 Beide partijen kunnen een overeenkomst te allen tijde middels aangetekend schrijven schriftelijk opzeggen, met inachtneming van de contractueel overeengekomen opzegtermijn.
9.2 De behandeling van op het moment van opzegging door de opdrachtgever reeds in behandeling gegeven incasso-opdrachten, zal worden voortgezet tegen de op dat moment geldende tarieven en voorwaarden.
Artikel 10 Geheimhoudingsverplichting
10.1 Partijen verplichten zich tot geheimhouding van alle vertrouwelijke informatie die zij in het kader van een tussen hen gesloten overeenkomst van elkaar of uit andere bron over elkaar hebben verkregen en waarvan zij weten, dan wel redelijkerwijs behoren te weten dat deze vertrouwelijk van aard is, tenzij een wettelijke verplichting tot bekendmaking geldt.
Artikel 11 Geschillenregeling
11.1 De geschillenprocedure van de Nederlandse Vereniging van Incasso-ondernemingen (de NVI) ziet toe op geschillen die tussen opdrachtnemer en derden zijn gerezen en betrekking hebben op de werkwijze van opdrachtnemer, met dien verstande dat sprake moet zijn van een overtreding door het lid van de statuten, het huishoudelijk reglement of de Keurmerkcriteria van de NVI, dan wel indien een lid blijk geeft van het voornemen tot overtreding van de statuten, het huishoudelijk reglement of de Keurmerkcriteria van de NVI.
11.2 Het geschillenreglement van de NVI is van toepassing op de geschillenprocedure.